Wij zijn verplicht u er op te attenderen dat een aantal producten niet een E-merk bevat. Dit zegt niets over de kwaliteit van het product maar dat deze volgens Europese unie richtlijnen niet zijn gekeurd voor toepassing verlichting buitenzijde van het voertuig en het voeren ervan op de openbare weg. Uiteraard geven wij op onze site ook duidelijk aan indien er wel een E-merk aanwezig is, gelukkig geldt dit voor al onze DRL led dagrijverlichting en kentekenverlichting aangezien die wel buiten het voertuig kunnen worden toegepast. 

De regel is ontstaan omdat de huidige lichtunits van voertuigen op dit moment geen bouw en samenstelling hebben voor het toepassen van LED en XENON- verlichting en hierdoor mogelijk het lichtbeeld zou kunnen veranderen.
De lampen zonder E-merk mogen dus niet als exterieurverlichting toegepast worden op de openbare weg. Het product mag wel als interieurverlichting gebruikt worden. Ook kunt u het toepassen op eigen privéterrein, buiten de openbare weg of tijdens races en shows op een gesloten circuit.
Deze regel geldt trouwens ook voor andere aanbieders van LED en xenon verlichting, ook al vermelden zij dit niet bij het betreffende product..!!

EU REGELS:

Alle verlichting aan de buitenkant van een voertuig (zoals personenauto, motor, scooter, bus en vrachtwagen, traktor) moeten een E-merk hebben. Dit is een markering op de lamp bestaande uit de letter E en een code. Alleen verlichting met een E-merk voldoet aan de wettelijke eisen en mag worden gebruikt op de openbare weg.

Waarom een E-merk?

Het E-merk heeft verschillende doelen. Het borgt de veiligheid voor andere weggebruikers doordat de verlichting aan verschillende technische eisen moet voldoen. Voertuigverlichting zonder E-merk kan hinder veroorzaken in het verkeer (bijvoorbeeld te fel licht of kortsluiting). Ook draagt het E-merk bij aan eerlijke concurrentie, omdat alle fabrikanten aan dezelfde technische eisen moeten voldoen.

Hoe herken ik een E-merk?

Een E-merk staat op de metalen rand van de lamp. Het E-merk is te herkennen aan een afgeplatte cirkel met daarin de letter E + een getal hierachter dat het land aangeeft waar het product is gekeurd. Voor Nederland is dat bijvoorbeeld E4. De meeste lampen hebben naast een E-merk ook een R-vermelding, omdat die aangeeft waarop het E-merk betrekking heeft.

Fabrikant verantwoordelijk voor E-merk en gebruiksdoel verlichting

Het E-merk moet door de fabrikant van de verlichting worden vermeld op het product. De fabrikant mag alleen een E-merk vermelden als de lampen zijn goedgekeurd door een goedkeuringsinstantie (in Nederland is dat de RDW). De RDW test de lampen bijvoorbeeld op lichtintensiteit. Ook worden de lampen getest op waterdichtheid, levensduur, overbelasting en het voorkomen van kortsluiting.

Alleen de fabrikant mag het product voorzien van het E-merk en het gebruiksdoel. Een lamp kan bedoeld zijn voor een voertuig van de voertuig categorieën als genoemd in artikel 4.1 van de Regeling voertuigen (het wettelijk kader is aan het eind van dit bericht opgenomen) of voor een specifiek doel. Zie de alinea ‘uitzondering op de regel’ hieronder voor meer informatie over specifieke doelen.

Verkoop van voertuigverlichting

Verkoop van voertuigverlichting (buiten het voertuig: zoals koplampen en knipperlichten) voor op de openbare weg mag alleen als het E-merk op de lamp staat en de fabrikant de lamp ook voor dat doel geproduceerd heeft. De fabrikant mag alleen een E-merk vermelden als de lampen zijn goedgekeurd. Ook mag alleen de fabrikant het ‘gebruiksdoel’ van een product aangeven.

Automobilisten

Automobilisten zijn verantwoordelijk voor het gebruik van de juiste lampen in hun voertuig. In de gebruikershandleiding van voertuigen staat welke koplamp in het voertuig hoort. Vaak zijn koplampunits zodanig gemaakt dat een andere lamp ook niet past. Alle lampen aan de buitenkant van een voertuig moeten over een E-merk beschikken. Automobilisten met verkeerde verlichting kunnen bij een controle beboet worden door de politie.

Halogeen-, LED- en Xenonverlichting

Xenonlampen met een E-merk –dus goedgekeurde lampen- hebben een voet die is ingebouwd in een koplampunit die bedoeld is voor xenonverlichting. De R-vermelding hiervoor is R99.
Ook LED verlichting heeft een eigen koplampunit. Deze koplampunits (en de bijbehorende lampen) moeten zijn voorzien van een E-merk. Hierop is R128 van toepassing.
Halogeenverlichting met een H-voet moet beschikken over E-merk en een R37 vermelding. Let op: 10R of R10 heeft niets met de lamp te maken en is geen juiste goedkeuring voor het doel waarvoor de lamp op de markt is gebracht.

LED verlichting met een H-voet, of ‘ombouwsets’ van Xenonlampen, mogen niet zijn voorzien van een E-merk. Verkopers mogen deze producten niet verkopen en voertuigbezitters mogen deze producten niet gebruiken op de openbare weg.

Uitzondering op de regel

Er zijn situaties waarin lampen niet van een E-merk hoeven te zijn voorzien. Als de fabrikant op de verpakking heeft vermeld dat de verlichting geproduceerd is voor een speciale (professionele) doelgroep of specifieke voertuigen als bedoeld in artikel 4.2 lid 2 van de Regeling voertuigen, hoeft deze verlichting niet te zijn voorzien van een E-merk en mag het zonder E-merk worden verkocht. Denk aan gebruik voor specifieke situaties, o.a. racerij. Gebruik op de openbare weg van een dergelijk product is dus niet toegestaan. Ook hier geldt dat het aan de fabrikant is om het gebruiksdoel aan te geven op het product. In het interieur toepassen van led verlichting zonder E-merk is toegestaan zolang dit licht niet naar buiten straalt of niet naar buiten zichtbaar is tijdens rijden en het zich op de openbare weg bevinden van het voertuig. Indien u onze losse led op een normale manier toepast in het interieur zult u dus niet in overtreding zijn !! Als voorbeeld: u bent in overtreding als u uw stadslichten omruilt voor blauwe led hoe mooi ook : dit is niet toegestaan aangezien u witte lampen met een E herkenning dient toe te passen!

Checklist: waar kun je op letten bij de aanschaf van voertuigverlichting?

  1. Bekijk in de handleiding van de auto welke vervangingslamp daarvoor is voorgeschreven.
  2. Controleer of uw aankoop is voorzien van een E-merk. Kunt u dit bij aankoop (in een winkel of online) niet zien of achterhalen en vindt u dit niet op de verpakking of op het product in de winkel: dan is de kans groot dat het product niet voldoet aan de wettelijke eisen. Soms gaat het om producten die bijvoorbeeld wel zijn toegestaan buiten de EU, maar niet in Europa.
  3. Kijk of op de verpakking de R-vermelding (bijvoorbeeld R37, R99 of R128) staat.
  4. Een E-merk is iets anders dan een CE-markering. Een CE-markering kan op de verpakking staan om aan te geven dat het aan bepaalde milieueisen voldoet. Alleen een CE-markering volstaat dus niet.
  5. Lijkt een product echt een koopje? Bedenk dat een E-merk de fabrikant veel geld kost en gekeurde lampen niet voor een paar euro verkocht kunnen worden.
  6. Wij geven op onze website duidelijk aan of het product is voorzien van een E- merk en code welke aangeeft dat u de verlichting aan de buitenzijde van uw voertuig kunt gebruiken en dus voor gebruik op de openbare weg is toegestaan